neděle 12. dubna 2015

Chilli con carne s guacamole

500g mletého masa
1 plechovka cizrny (400g)1 plechovka červených fazolí (400g)
2 střední cibule
2 stroužky česneku
2 plechovky krájených rajčat (2x400g) 
2 střední karotky
2 tyčky řapíkatého celeru
2 červené papriky
1 vrchovatá lžička chilli
1 vrchovatá lžička skořice
1 lžička drceného řeckého kmínu
2 lžíce balsamico octu
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl a čerstvě drcený pepř 
malý trs čerstvého koriandru
400g basmati rýže 
Chilli con carne
1) Ve vysokém hrnci osmahněte na olivovém oleji všechnu, středně hrubo nasekanou zeleninu. Vařte asi 6 minut za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne. Přidejte chilli, řecký kmín a skořici.

2) K zeleninové směsi přidejte scezenou a propláchnutou cizrnu a fazoli a krájené rajčata. Směs povařte a přidejte mleté maso. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni, za občasného míchání, asi 1 hodinu probublávat.

3) Do hotové směsi vmíchejte koriandrovou nať, balzamikový ocet a dochuťe solí a čerstvě mletým pepřem. 

4) Podávejte s basmati rýží, guacamole a bílým jogurtem nebo jenom s nachos a guacamole. 


Guacamole

2 zrala avokáda
2 lžíce nadrobno nasekané cibule
1/2 lžičky soli
1 lžíce čerstvé limetové / citrónové šťávy
1-2 najemno nasekané chilli papričky
2 lžičky koriandu
1/2 zralého rajčete

1) Rozkrojte avokádo na půl, vydělejte pecku a dužinu nakrájejte ještě ve slupce na drobné kousky. Obrácením slupky vyklopte    dužinu do misky a vidličkou rozmačkejte na hrubou pastu. Zakápněte citronem nebo limetou, zabrání se hnědnutí.

2) Přimíchejte nadrobno nasekané ostatní suroviny a nechte vychladit.

1 komentář: