neděle 18. ledna 2015

Ovocní gumoví medvídci

1 hrnek pomerančové šťávy (cca 2 pomeranče)
2 hrnky lesního ovoce
agar ("želatina" z mořské řasy)
Sirup z agáve nebo cukr
mini formička na vykrajování 

1) Do hrnce dej šťávu z pomeranče a směs lesního ovoce (Nejlepší je čerstvé, v zimě však můžeš použít i mražené nebo kompotované).

2) Zahřej, dokud ovoce nezměkne a částečně se nespojí se šťávou.

3) Směs rozmixuj do hladka a ochutnej – pokud se ti směs zdá málo sladká, přislaď si ji. Přisyp celý sáček agaru a znovu rozmixuj.(Pokud nepužíváte instantní agar, pak se řiďte pokyny na obalu a přidejte jen přiměřené množství!)

4) Hrnec se s ovocnou směsí dej zpátky na sporák, přiveď k varu a ihned odstav – neměla by se vařit.

5) Směs nalej do menšího plechu o rozměru 20 x 30cm, dej do chladu a počkej, až ztuhne. Trvá to cca 2 hodiny.

6) Ze ztuhlé směsi vykrajuj medvídky nebo jiné tvary. Medvídky uchovávej v lednici případně je můžeš i zmrazit, aby vydrželi déle.

Je možné zvolit téměř jakoukoli šťávu i ovoce. Pro začátek doporučujeme volit výraznější druhy – jako maliny, ostružiny apod., aby nebyla cítit chuť agaru. Časem můžete experimentovat a zkusit třeba banán, kiwi, broskve apod.
Pokud vám nevadí hořká chuť grepu, doporučujeme grepovou šťávu s malinami. Tuto kombinaci si zamilujete!


Nečekejte medvídky jak je znáte – ti jsou plní mouky, zahušťovadel, cukru a barviv. Tito medvídci jsou spíše jako želé s ovocnou chutí (a ne pouze příchutí) :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat