2 hrnky
lesního ovoce
agar ("želatina" z mořské řasy)
Sirup
z agáve nebo cukr
mini formička
na vykrajování
1) Do
hrnce dej šťávu z pomeranče a směs lesního ovoce (Nejlepší je čerstvé,
v zimě však můžeš použít i mražené nebo kompotované).
2) Zahřej,
dokud ovoce nezměkne a částečně se nespojí se šťávou.
3) Směs
rozmixuj do hladka a ochutnej – pokud se ti směs zdá málo sladká, přislaď si ji.
Přisyp celý sáček agaru a znovu rozmixuj.(Pokud nepužíváte instantní agar, pak se řiďte pokyny na obalu a přidejte jen přiměřené množství!)
4) Hrnec
se s ovocnou směsí dej zpátky na sporák, přiveď k varu a ihned odstav
– neměla by se vařit.
5) Směs
nalej do menšího plechu o rozměru 20 x 30cm, dej do chladu a počkej, až ztuhne.
Trvá to cca 2 hodiny.
6) Ze
ztuhlé směsi vykrajuj medvídky nebo jiné tvary. Medvídky uchovávej
v lednici případně je můžeš i zmrazit, aby vydrželi déle.
Je možné
zvolit téměř jakoukoli šťávu i ovoce. Pro začátek doporučujeme volit výraznější
druhy – jako maliny, ostružiny apod., aby nebyla cítit chuť agaru. Časem můžete
experimentovat a zkusit třeba banán, kiwi, broskve apod.
Pokud vám
nevadí hořká chuť grepu, doporučujeme grepovou šťávu s malinami. Tuto
kombinaci si zamilujete!
Nečekejte
medvídky jak je znáte – ti jsou plní mouky, zahušťovadel, cukru a barviv. Tito
medvídci jsou spíše jako želé s ovocnou chutí (a ne pouze příchutí) :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat